Zonder motorbrandstof staan we stil

Over ons
Transport en logistiekblog

Hallo! Mijn naam is Frans en ik verwelkom je graag op mijn blog. Al mijn hele leven ben ik in de ban geweest van alles met een stuur. De vrijheid van het kunnen rijden en zelf mijn richting bepalen vind ik geweldig. Dat is dan ook wat mij heeft aangetrokken tot het werken in deze sector. Toen ik de opleiding Manager Transport en Logistiek in Nijmegen volgde, ontdekte ik echter nog een belangrijke eigenschap van transportmiddelen, namelijk de mogelijkheid tot verbinding. Ik ontdekte dat door mensen te verbinden binnen een systeem, er zoveel meer te bereiken is. Meer hierover lees je in de blogs op deze website.

Zoeken
Archief
Recente artikelen

Zonder motorbrandstof staan we stil

18 december 2018
 Categorieën: Automotief, Blog


Om je verbrandingsmotor te laten werken heb je motorbrandstoffen nodig. De bekendste brandstoffen waar iedereen wel mee in aanraking komt zijn: benzine, diesel, lpg, CNG en lng. Lpg staat voor Liquefied Petroleum, CNG voor compressed natural gas en Lng voor Liquefied/liquid natural gas. En dan hebben we nog kerosine wat gebruikt wordt in de luchtvaart en waterstofgas wat gebruikt wordt voor de raketaandrijving. Daarnaast zijn er nog tal van andere alternatieven om als brandstof in je auto(mits aangepast) te gebruiken, zoals biobrandstof of alcohol. 

Er zijn ook landen buiten Europa waar het toegestaan is propaan te gebruiken als brandstof. Met een paar kleine aanpassingen aan de auto en een propaantank achterin tuft men op een goedkopere manier door het verkeer. Deze auto's worden over het algemeen als taxi gebruikt waar meerdere mensen op een route gebruik van kunnen maken. Deze vervoersmiddelen zijn levensgevaarlijk.   

Motorbrandstoffen hebben elk zijn eigenschappen  

Benzine is een kleurloos mengsel van koolwaterstoffen. De naam is afgeleid door de hars van de Benzoëboom, waarin de scheikundige Michael Faraday in 1825 benzeen identificeerde. Aan benzine worden additieven toegevoegd om het pingelen(onregelmatig lopen) tegen te gaan. Motoren die op benzine of gas rijden zijn geen zelfontbranders, dat wil zeggen dat ze geholpen moeten worden door accu, startmotor en bougies die door middel van een vonkje de brandstof ontsteken.   

Een dieselmotor daarentegen is een zelfontbrander, die door middel van het comprimeren van lucht, wat daardoor verhit wordt in de cilinder waarna de brandstof ingespoten wordt wat dan spontaan gaat ontbranden. Diesel/gasolie is een lichte stookolie met een hoog vlampunt van >52℃, waardoor het een relatief veilige brandstof is vergeleken met benzine of gas. In het verleden had je rode gasolie wat gewoon diesel was met een kleurtoevoeging. Deze brandstof was speciaal voor bijv. landbouwvoertuigen, boten en vrachtvervoer met ontheffing. De rode gasolie was minder belast, nu is alles gelijk en heb je maar één soort diesel.   

Ook stookolie is een motorbrandstof  

Diesel valt onder een lichte stookolie soort. Daarna heb je de halfzware stookolie ook wel huisbrandolie genoemd, deze wordt meer gebruikt voor schepen en verwarmingsinstallaties. Daar deze stookolie zeer "viskeus" is, en daardoor moeilijk te verwerken, moet hij eerst verwarmd worden voor hij klaar is voor gebruik. Dan heb je nog de zware stookolie waarvoor hetzelfde geldt als de halfzware, ook deze moet voorverwarmd worden voor gebruik. Met dien verschil dat deze nog stroperiger is, dus een nog hogere viscositeit heeft.   

Stookoliën zijn zeer milieu belastend en mogen alleen maar op het land gebruikt worden als er voldaan is aan strikte regels. Motorbrandstoffen: voorlopig hebben we ze nog hard nodig.

Smeermiddelen koop je bij Ballering.