Winterbanden

Over ons
Transport en logistiekblog

Hallo! Mijn naam is Frans en ik verwelkom je graag op mijn blog. Al mijn hele leven ben ik in de ban geweest van alles met een stuur. De vrijheid van het kunnen rijden en zelf mijn richting bepalen vind ik geweldig. Dat is dan ook wat mij heeft aangetrokken tot het werken in deze sector. Toen ik de opleiding Manager Transport en Logistiek in Nijmegen volgde, ontdekte ik echter nog een belangrijke eigenschap van transportmiddelen, namelijk de mogelijkheid tot verbinding. Ik ontdekte dat door mensen te verbinden binnen een systeem, er zoveel meer te bereiken is. Meer hierover lees je in de blogs op deze website.

Zoeken
Archief
Recente artikelen

Winterbanden

4 juni 2018
 Categorie├źn: Banden & wielen, Blog


Wanneer je winterbanden koopt is de profieldiepte gemiddeld zo'n 9 mm. De minimale profieldiepte is 4 mm. De band is te herkennen aan een sneeuwvlokicoontje en ze zorgen ervoor dat je meer grip hebt op de weg onder koude omstandigheden. Het rubber heeft namelijk een andere samenstelling dan die van een zomerband en het profiel is anders. Wanneer je met zomerbanden door de sneeuw rijdt blijft de sneeuw plakken in de groeven van de band. Bij een winterband valt de sneeuw van het rubber af. Verstandig is om de kleinst voorgeschreven bandenmaat te nemen die past bij jouw velgen. Je wilt namelijk een zo smal mogelijk contactvlak hebben op het wegdek. 

Winterbanden: wanneer er waarom?

Voor winterbanden kun je terecht bij Bol Profielcentrum. Veel Nederlanders rijden rustig in de winter door op hun zomerbandjes. Verstandig? Nee, niet echt. Ook al zijn de winters in Nederland over het algemeen zacht, de temperatuur gaan wel naar het vriespunt. Onder de zeven graden heeft een winterband al beduidend meer grip dan een zomerband. Met zomerbanden door de sneeuw rijden is simpelweg gezegd levensgevaarlijk. Daarnaast zijn in veel landen winterbanden wel verplicht. Rijd je door Duitsland heen op je zomerbanden door de winter? Dan kan je zo 40 euro boete op zak hebben. Ook als je terecht komt in een verkeersongeval kan jij aansprakelijk zijn wanneer je banden niet voldoen aan de verplichte voorschriften. Wanneer moet je je zomerbanden dan vervangen voor de winterse variant? In sommige landen zijn hier vaste perioden voor. In Duitsland is dit niet het geval. In Nederland mag je het hele jaar door rijden op zomerbanden, hoewel dit dus af te raden is. Je kan het beste je winterbanden plaatsen wanneer de temperatuur voor een langere tijd onder de zeven graden is. Wanneer het weer voorjaar wordt, blijf dat niet doorrijden op deze banden. Dit is namelijk erg gevaarlijk. Zomerbanden hebben veel meer grip bij warme omstandigheden. Wanneer je winterbanden hebt, heb je dan nog sneeuwkettingen nodig? Wanneer je op vakantie gaat naar bergachtige landschappen wel. Sneeuwkettingen zorgen ervoor dat je zelfs op besneeuwde wegen de bergen in kan. Op sommige wegen zijn sneeuwkettingen ook verplicht.   

All seasons

Heb je geen zin om twee keer per jaar van banden te wisselen? Dan kan je natuurlijk ook all season banden onder je auto zetten. Deze combineert het beste van beide werelden en hier kan je dus het hele jaar door op rijden. Bedenk echter wel dat winterbanden beter presteren in de winter dan all seasons en dat zomerbanden beter presteren in de zomer dan all seasons. Je banden twee keer per jaar wisselen heeft dus zo zijn voordelen.