Autorijles nemen

Over ons
Transport en logistiekblog

Hallo! Mijn naam is Frans en ik verwelkom je graag op mijn blog. Al mijn hele leven ben ik in de ban geweest van alles met een stuur. De vrijheid van het kunnen rijden en zelf mijn richting bepalen vind ik geweldig. Dat is dan ook wat mij heeft aangetrokken tot het werken in deze sector. Toen ik de opleiding Manager Transport en Logistiek in Nijmegen volgde, ontdekte ik echter nog een belangrijke eigenschap van transportmiddelen, namelijk de mogelijkheid tot verbinding. Ik ontdekte dat door mensen te verbinden binnen een systeem, er zoveel meer te bereiken is. Meer hierover lees je in de blogs op deze website.

Zoeken
Archief
Recente artikelen

Autorijles nemen

4 januari 2018
 Categorieën: Automotief, Blog


Autorijles

Autorijlessen worden in Nederland gevolgd bij een rijschool. Bijna de helft van alle leerlingen slaagt in één keer voor zijn rijexamen. Al vanaf halverwege je zestiende mag je autorijlessen nemen voor je autorijbewijs. Vanaf deze leeftijd mag je ook een tussentijdse toets doen. Dit is een rijtest die er in principe hetzelfde uitziet als een echt praktijkexamen. De toets is bedoeld om alvast te wennen aan het praktijkexamen en op die manier de zenuwen onder controle te houden. Het praktijkexamen mag vanaf 17 jaar gedaan worden. Eerder was de leeftijd begrensd tot 18 jaar. Dankzij 2toDrive (Bron: www.2toDrive.nl) mogen jongeren nu op jongere leeftijd rijlessen nemen. De proeftijd 2toDrive is in oktober 2017 afgelopen. Begeleid rijden wordt opgenomen in de wet en gaat naar alle waarschijnlijkheid begin 2018 in.


Rij-examen

Vanaf 17 jaar kun je rij-examen doen. Je moet wel: - een theoriecertificaat hebben. Een theorie-examen mag gedaan worden als je 16 jaar of ouder bent. Dit examen bestaat uit 25 vragen over het herkennen van gevaar. Hiervan moeten er minimaal 13 goed beantwoord worden. De deelnemer ziet een afbeelding van een specifieke verkeerssituatie en moet kiezen of hij moet remmen, het gaspedaal los moet laten of niets doen. Tevens krijgt de deelnemer 30 vragen over verkeersregels en 10 vragen over inzicht in het verkeer. Hiervan moeten er tenminste 35 goed beantwoord worden.  - een eigen verklaring hebben ingevuld (dit is een gezondheidsverklaring die je zo'n 4 maanden van tevoren moet invullen ) Heb je eenmaal je rijbewijs gehaald en ben je jonger dan 18 jaar. Dan kun je alleen onder begeleiding rijden. Zelfstandig rijden, dat wil zeggen zonder coach, is op deze leeftijd niet toegestaan. Rijd je met een coach, dan moet je een begeleiderspas bij je hebben. Daarop staan de namen van de coaches. Jongeren van 17 jaar kunnen alleen een autorijbewijs (B) aanvragen als zij eerst een begeleiderspas hebben aangevraagd. Na je 18e verjaardag mag je zonder begeleiderspas je rijbewijs bij het gemeentehuis ophalen. 


Rijschool

Het spreekt voor zich dat degene die een rijschool wil beginnen zelf een ervaren bestuurder moet zijn. Een bevoegdheidspass (IBK) is ook iets wat je in je bezit moet hebben. Op de lesauto moet een blauw bord bevestigd zijn met een witte L en een dubbele bediening. Dit is zowel aan de linker- als aan de rechterzijde een koppeling en een rem. Hiermee kan de instructeur een leerling coachen en (mocht dat nodig zijn) ingrijpen. In principe kan iedereen die zijn middelbare school heeft afgerond rij-instructeur worden. Je kunt dan de basisopleiding tot rij-instructeur volgen. Deze opleiding duurt zo'n 8 tot 12 maanden. Heb je het diploma eenmaal gehaald, dan moeten daarna iedere 5 jaar bijscholingen gevolgd worden en tests worden afgelegd. Hiermee kan het diploma, met goed resultaat, weer voor 5 jaar worden verlengd. Zo wordt ervoor gezorgd dat de rij-instructeurs professioneel en up-to-date blijven.

Ben je op zoek naar een ervaren rij-instructeur? Kijk dan ees op Autorijschool Murat voor Den Haag e.o.