Transportopslag: een ibc tank

Over ons
Transport en logistiekblog

Hallo! Mijn naam is Frans en ik verwelkom je graag op mijn blog. Al mijn hele leven ben ik in de ban geweest van alles met een stuur. De vrijheid van het kunnen rijden en zelf mijn richting bepalen vind ik geweldig. Dat is dan ook wat mij heeft aangetrokken tot het werken in deze sector. Toen ik de opleiding Manager Transport en Logistiek in Nijmegen volgde, ontdekte ik echter nog een belangrijke eigenschap van transportmiddelen, namelijk de mogelijkheid tot verbinding. Ik ontdekte dat door mensen te verbinden binnen een systeem, er zoveel meer te bereiken is. Meer hierover lees je in de blogs op deze website.

Zoeken
Archief
Recente artikelen

Transportopslag: een ibc tank

8 augustus 2017
 Categorieën: Automotief, Blog


Een ibc tank (Intermediate bulk container) wordt vaker gebruikt dan we in eerste instantie zouden denken. Een ibc tank wordt onder meer gebruikt voor de opslag of het transport van brandstof, gevaarlijke stoffen, water, geneesmiddelen, voedingsingrediënten, siroop, poeder, kristalsuiker en nog vele andere producten. Er zijn verschillende soorten ibc tanks verkrijgbaar. Het soort dat gebruikt wordt, wordt door de toepassing bepaald. 

Uiterlijk van de ibc tank

Over het algemeen heeft een ibc tank een kubusvorm. Wanneer de inhoud van de ibc tank 1000 liter bedraagt, wordt hij gebruikt met een kunststof pallet. Het is zeer belangrijk dat u alleen ibc containers gebruikt die het UN-keurmerk hebben. De ibc tank wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het transporteren van gevaarlijke goederen en bij bedrijfstransporten. Doordat ze vierkant zijn kunnen ze goed gestapeld worden zonder dat er ruimteverlies optreedt. Bij ronde containers treedt namelijk ruimteverlies op. De ibc containers zijn zo ontwikkeld dat ze gemakkelijk door een heftruck kunnen worden opgetild en vervoerd. Ibc containers die gebruikt worden, hebben aan de bovenzijde een schroefdeksel van 150 mm. Deze opening dient om de container te vullen. Aan de onderzijde is de container voorzien van een twee duim aansluiting die dient voor de uitloop. 

Materiaal

Een ibc tank is meestal gemaakt van een doorzichtige kunststof. Hiervoor wordt doorgaans polyethyleen gebruikt: een zeer sterke kunststof. De kunststof ibc tank zit in een buisvormige kooi, gemaakt van gegalvaniseerd ijzer. Nu is de materiaalkeuze sterk afhankelijk van het product dat vervoerd moet worden. Er zijn ook ibc containers die van een zwaar kunststof zijn gemaakt. Bij sterk zwaar plastiek is een stalen kooi niet nodig. De vorm om te vervoeren door middel van een heftruck zit dan al in de bodem verwerkt. Er zijn ook andere soorten ibc containers die gebruikt worden om materialen te vervoeren. Folding ibc's zijn containers die als ze leeg zijn opgevouwen kunnen worden. Dat bespaart ruimte bij het transport. De Big Bag zie je wel met enige regelmaat. Het zijn in principe grote zakken die van geweven polyethyleen of polypropyleen zijn gemaakt. Deze zakken zijn zeer sterk en worden vooral gebruikt voor het transporteren van zand, meststoffen en dergelijke soorten materialen.

De ibc containers kunnen vrijwel elk vorm hebben. Wat de klant vraagt, wordt gemaakt. Over het algemeen zal men de ibc containers volgens standaardmaten maken. Omdat er met vierkante containers meer vervoerd kan worden, zal de klant daar altijd wel voor kiezen. Ibc containers gaan bij normaal gebruik ongeveer 20 jaar mee.

Kortom: een ibc tank is een ideaal product om stoffen in te vervoeren en ze nemen weinig ruimte in beslag.